Op de Nederlandse en ook de Belgische hostingmarkt zijn momenteel oplichters actief. Wat doen deze oplichters en hoe gaan ze te werk? (14-04-2011)

Oplichters actief op Nederlandse hostingmarkt

Ik kreeg een Engels talige brief thuis gestuurd met de herinnering dat ik mijn domeinnaam moest verlengen. Ik vond het een beetje raar, omdat de naam is ondergebracht bij een Nederlandstalig bedrijf en niet bij Domain Renewal Group. Daarom ging ik eens op onderzoek uit.


Eerst een kleine toelichting:


Wat is hosting en wat heeft het met domeinnamen te doen?

“Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een zogenaamd hostingbedrijf of een webhost.
Er zijn vele providers voor webhosting. Hoewel dit in principe afzonderlijke diensten zijn, zorgt een webhosting-provider vaak ook voor de registratie van een domeinnaam en het opzetten van nameservers.”
Bron: wikipedia.

 

De brief

In de brief wordt gesteld dat de domeinnaam vernieuwd moet worden, om alle rechten te behouden, er wordt een voorstel gedaan om het voor een, twee of drie jaar vast te leggen.
Omdat niet iedereen even goed de Engelse taal beheerst kan ik me zo voorstellen, dat veel mensen dit soort brieven verkeerd interpreteren. Ga je in op de aanbieding dan, verhuist je Domeinnaam naar Domain Renewal Group, terwijl je alleen denkt te verlengen. Je bent misschien wel heel tevreden over je huidige aanbieder. Verder zijn ook de prijzen voor de verschillende domeinen erg hoog in verhouding met veel andere aanbieders, dus waarschijnlijk ben je ook duurder uit.

Ik scande de bewuste brief maar eens in en stuurde hem voorzien van wat vragen naar mijn huidige hostingbureau Kniest MultiMedia. Al snel kreeg ik het antwoord, dat ik al verwachtte, zij waren niet op de hoogte van deze brief, de gegevens zijn waarschijnlijk via de whois van de domeinnaam opgevraagd. Snel daarna kreegik een tweede mailtje, waarin alle klanten gewaarschuwd worden voor deze oplichters.

“De afgelopen dagen is Kniest MultiMedia door enkele klanten benaderd inzake het schrijven dat zij hebben ontvangen uit naam van Domain Renewal Group (DRG). De Domain Renewal Group suggereert dat uw .com, .net of .org domeinnaam verlengd dient te worden. Dit is niet het geval, de DRG tracht middels deze wijze uw domeinnaam te verhuizen.
Uw domeinnaam/domeinnamen is in beheer bij Kniest MultiMedia. Indien uw domeinnaam verlengd wordt ontvangt u een factuur uit naam van Kniest MultiMedia.”


Wat vond ik nog op internet hierover.

Ik had inmiddels ook nog even rond gesurft op het internet en een artikel gevonden op weblog.ictrecht.nl zij waarschuwen ook voor deze oplichters:

Klanten van hostingbedrijven Hostnet en Webwereld worden ook bestookt met de brieven van het bedrijf Domain Renewal Group. In deze misleidende brieven wordt gesteld dat deze klanten hun domeinnaam moeten vernieuwen, er is ook een formulier, waarmee het lijkt dat je de vernieuwing autoriseert. Echter, de kleine lettertjes vermelden “when you switch to the Domain Renewal” en het formulier is dan ook een verhuizing van de domeinnaam naar de DRG. Teken deze formulieren dus niet als u bij uw huidige provider wilt blijven!
In 2010 waren ze al eens actief in België en Belgacom heeft aangifte gedaan, maar dat heeft nog niet het gewenste effect gehad. Wel is waar beslist de klant zelf of ze overstappen, maar iemand met een truc overhalen tot een transactie, is toch echt fraude, ook als in de kleine lettertjes de situatie correct wordt beschreven. Het gaat om het algemene beeld dat de brief geeft, en als dat wat anders is dan de werkelijkheid dan komt de afzender in strafrechtelijk vaarwater.

Meer lezen van Mereltje kijk op Mereltjes jouwpagina of volg Mereltje op Mereltjes Blog, meer tips over  pc en internet vind je via Mereltjes www tips
© Mereltje, april 2011

12
Word fan
Delen
Ongewenst

Laat een reactie achter

+0 -0- x

Amethyst schreef op 14 Apr 2011 om 17:50

Lekker brutaal zeg! Goed dat je erover schrijft!

+0 -0- x

schreef op 14 Apr 2011 om 20:51

Tjonge dat is helemaal brutaal zeg. Goed dat je hier voor waarschuwd

+0 -0- x

rosa26 schreef op 14 Apr 2011 om 22:25

goed om te weten bedankt voor de waarschuwing

+0 -0- x

wolf407 schreef op 16 Apr 2011 om 14:34

Goed van je om dit neer te zetten bedankt voor je waarschuwing

+1 -0- x

jantinusw schreef op 01 May 2011 om 13:48

goede waarschuwing, altijd goed

+0 -0- x

ivantje schreef op 07 Dec 2011 om 23:27

Een nieuwe soort scam is dat van domein HIGHJACKING.
Hierbij doen scammers zich voor als potentiele kopers voor je mooie domein.

Je wordt zoet genaamkt met een mooi aanbod en vervolgens vragen ze je om je ID en andere NAW. NIET DOEN !

Zodra zij al deze hebben, kunnen ze namelijk proberen om je domein over te nemen.

Zorg dus ervoor dat jij alles over de KOPER weet voordat je maar ook 1 stap onderneemt.


+0 -0- x

Mereltje schreef op 08 Dec 2011 om 08:06

Goede waarschuwing, bedank Ivantje, van deze oplichtpraktijken had ik nog niet gehoord.

Reageren?

Registreer of log in om te reageren op een artikel.
Dit artikel bevat:
Toelichting: