Tea Tree olie wat is het eigenlijk, waar komt het vandaan en waar kun je het voor gebruiken? Tea Tree olie word al duizenden jaren toegepast door de Aboriginals en heeft in korte tijd zijn weg gevonden naar onze medicijnkastjes en EHBO-koffertjes .
10 toepassingen van Tea tree Olie.
Tea Tree olie is een etherische olie, gemaakt uit de bladeren van de theeboom, Melaleuca alternifolia. Die je niet moet verwarren met de tropische theestruik, waarvan wij de bladeren gebruiken voor zwarte thee. Deze theeboom ofwel Tea Tree, kan wel 7 meter hoog worden en de kroon kan een doorsnede van 2 tot 4 meter bereiken. De boom heeft naaldvormige bladeren en witte bloemen. De boom heeft hele diepe wortels, wat er voor zorgt, dat hij gewoon verder groeit, nadat hij is afgezaagd bij de grond of door bosbrand is vernield.
Waar vind je Tea Tree bomen.
Van oorsprong groeien deze bomen in Australie, voornamelijk aan de oostkust in Bungawalbyn Vallay, het gebied tussen Port Macquarie en Cape York. De bladeren en twijgen, die nodig zijn voor het maken van de olie, werden tot 1980 met de hand geoogst, dit was moeilijk en zwaar werk in het moerassige, erg warme gebied. Door de toegenomen vraag naar de olie zijn er nu grote plantages ontstaan, om de productie te verhogen en economischer te kunnen werken. Op kleine schaal wordt de Tea Tree boom nu ook in Zimbabwe, , India en Indonesië geteeld.
Wat zijn de eigenschappen van Tea Tree Olie.
Tea Tree olie kan niet de oorzaak van de kwaal bestrijden, maar heeft wel meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen. De olie heeft o.a. een schimmelwerende werking en is pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën. De olie is in vet oplosbaar en vet oplossend, daardoor heeft het een ontzettend goed vermogen om diep in de huid en het daaronder liggende weefsel door te dringen en ook daarop berust een deel van de krachtige antibacteriële werking. Tea Tree olie stimuleert het afweersysteem van het lichaam.
Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor tea tree etherische olie zijn:
1 Ontstekingen kun je behandelen met Tea tree olie, leg een paar minuten een warm washandje met tea tree olie op het ontstoken gebied, of druppel een beetje onverdunde tea tree olie op de ontstoken huid. Herhaal dit met tussenpozen, totdat de ontsteking verdwenen is.
2 Wratten kun je met de krachtige antivirale eigenschappen van Tea Tree olie te lijf gaan. Breng onverdunde Tea Tree olie met een wattenstaafje, direct op de wrat aan. Herhaal meerdere keren per dag.
3 Schimmelinfecties: Bij schimmelinfectie op de nagels, de Tea Tree olie rechtstreeks met een wattenstaafje op de besmette nagel en nagelriemen aanbrengen. Bij voetschimmel of zwemmerseczeem een voetenbadje maken met enkele druppels Tea Tree olie, een aantal dagen herhalen. Tot de infectie verdwenen is.
4 Acne: Was je gezicht tweemaal daags met wat lauw water met daaraan Tea Tree olie toegevoegd of behandel de plekjes met onverdunde olie. Daarna een hydraterende crème gebruiken, zodat de huid niet uitdroogt.
5 Roos of een schilferige hoofdhuid: voeg aan je normale shampoo een 15-tal druppels Tea Tree olie toe en was hiermee het haar. Hoofdluis kun je verdrijven door de shampoo in het haar te masseren , 10 minuten laten inwerken en uit spoelen. Herhaal 1x per dag totdat luizen en neten zijn verdwenen. Regelmatig gebruik zal ook hoofdluis voorkomen.
6 Wondjes desinfecteren: kleine snij wondjes kun je schoon maken en de wond desinfecteren met Tea Tree olie.
7 Koortslip: stip bij het eerste gevoel van jeuk of branderigheid aan met de pure Tea Tree olie, er is een grote kans dat het virus dan in de kiem gesmoord wordt.
8 Jeuk: verlichten van jeuk bijv. na een insectenbeet, een paar druppels Tea Tree olie direct op de beet en de jeuk word minder, om de 2 uur herhalen totdat de jeuk is verdwenen.
9 Verkoudheid, bronchitis, astma en kinkhoest: stomen met Tea Tree olie verlicht de klachten.
10 Blaasontsteking, voeg Tea Tree olie toe aan het water van een zitbad.

Let op!
Tea Tree olie kun je veilig uitwendig gebruiken, alhoewel er mensen, net als bij veel andere middelen een allergische reactie kunnen vertonen. Het kan bij veelvuldig gebruik huidirritaties veroorzaken.
Gebruik Tea Tree olie niet inwendig, uitsluitend onder toezicht van een (homeopathische) arts. .
Tea Tree olie is giftig voor katachtige.
Meer lezen van Mereltje kijk op Mereltjes jouwpagina of volg Mereltje op Mereltjes Blog
© Mereltje, mei 2011
Laat een reactie achter
Vitana schreef op 31 Mar 2012 om 12:25
Mooi artikel, echter mis ik enkele belangrijke informatie. Tea tree is namelijk ook zwaar giftig (zwaar toxisch voor alle diersoorten)en kan zelfs brandwonden veroorzaken.Probeer eerst met een klein druppeltje op de binnenkant van je elleboog of je een allergische reactie ervaart.In badwater nooit zonder emulgator toevoegen.In Australië word Tea tree erkend als medicijn.Voor zuivere biologische gecertificeerde australische tea tree kun je ook kijken bij:http://www.natureprofit.nl/nl/1529394/tea-tree-olie
Voor huis tuin en keukentips en recepten: http://www.natureprofit.nl/nl/c-60111/recepten-aromatherapie
Lid sinds 1 jaar
6651 reacties geplaatst
6662 artikelen beoordeeld
166 artikelen geschreven

Gerelateerde artikelen
Mereltje beveelt aan
- Hallo ik ben boos
- Pensioenleeftijd in 2030 naar 70 jaar
- Fructose wat is dat nu eigenlijk ?
- Wie reist er mee door het Loire-dal?
- Het is me niet gelukt
- Boorzuurschilfers een wondermiddel tegen zweetvoeten en schimmels.
- Iedereen over op de iban







Taco-Veldstra schreef op 02 May 2011 om 09:32
Tea Anti sceptische Tea tree oil...mooie info en zal er aan denken..maar acne heb ik niet meer maar mijn zoon van 18 wel..geef het door.
Duim Taco